Fighting Spirit

Its Happy Me




Life is full of "sudden things", you just have to Make the best of as they come. trust yourself and not the others. only you will know the awnsers.
The lesson is to fight for yourself.

the only thing that matters....

//Meldaryan

Röde orm igen

Röde Orm

Röde Orm handlar om skåningen Orm och hans Resor under Vikingatiden. Efter att först blivit kidnappad och förd ombord på ett vikingaskepp där han blir god vän med sin kidnappare Kapten Krok hjälper han Krok och hans mannar att anfalla en borg i Galicien.
Orm eller Röde Orm som han blir kallad får träffa stora hövdingar, jobba som roddarslav på ett turkiska skepp (där han lär sig att bli vänsterhänt), träffa fagra prinsessor och få gifta sig med Harald blåtands dotter Ylva,leva som en kristen bonde och till sist ro ner för floden Djepner och finna en skatt värdig en kung.

Huvudpersonen i boken är Självklart Orm och han blir kallad Röde Orm för hans röda hår.
I början av boken ser Orm ut som en vanlig pojke, lång smal, med ett vackert anlete och med sitt röda hår som var ungefär i axelhöjd.
Han är i början en lugn pojke men blir lätt arg för saker och ting och skulle kunna gå in i en strid för några ynka fårs skull. Men senare i boken utvecklas Orm lite i taget och från den vilda pojken blir han en man som har tålamod och lugn. Han slåss inte gärna annat än då han behöver det.
Det finns många andra bifigurer i boken men några som återkommer är Toke, Fader Willibald och Ylva.

Toke: En stor muskulös man som är den perfekta vikingen. Stor som en björn och kraftfull som en sådan. Har varit Orms vapenbroder i vått och torrt.

Fader Willibald: Prästen som har hamnat i Sverige för att konvertera vikingar till den kristna tron. Willibald är kort, knubbig liten man med inget hår på huvudet och gillar att gnälla och konvertera vikingar men har inget problem med våld så länge som han står på guds sida.

Ylva: Dottern till Harald blåtand som är Hövding i Svealand och vacker som en ros.
Träffade Orm Då han kom för att hjälpa Harald blåtands tandvärk genom att ta med sig en liten relik från det heliga landet. ( i det här fallet var reliken lika stor som en liten bastu)
Ylva kom för att vårda Orm då han blev svårt skadad efter ett envig och var den Orm gav sitt värdefulla smycke han hade fått av sin förre herre, Almansur.


berättelsen beskriver slutet av Vikingatiden
Ca 900-1000 e.kr och miljöerna är extremt varierande beroende på vart man är i berättelsen.
Så det kan vara allt från en varm tropisk kust i Turkiet till Djupa skogar där troll skulle kunna bo uppe i Sverige. Men det skulle också kunna vara en slät
gräsmark där får betar och en ensam pojke står och vallar fåren.
En av de många lockelser som boken innehåller.
Som sagt så varierar Allting beroende på de olika miljöerna och platserna Röde Orm är på.
Det kan vara allt från Almansurs Palats där det skiner av välstånd till den mysiga miljön i Harald blåtands Träfästning där livliga eldar sprakar
och lukten av grillad kött alltid är i luften.


Texten berättas som om det fanns en allvetande person som berättar om allting som händer men man får ändå en känsla av att man aldrig vet vad som kommer att hända vilket gör Det mer spännande för läsaren att läsa vidare i boken. Boken är också skriven i En äldre variant av svenska vilket gör att man får mer insikt av tiden och det gör att läsaren nästan sugs in i boken och känner att han är där och ser allt som händer.
Även då de talar märks det att det är från den tiden då tron var större än vetenskapen och många agerade enbart på grund av sin tro.
Boken beskrivs i Kronologisk följd vilket gör boken lätt att läsa utan avbrott och Det finns även inslag av fakta i boken som gör att man blir mer förstående om tiden där berättelsen utspelar sig.
Handlingen i boken är svårt att förklara då det inte bara förekommer en handling i boken utan en rad handlingar vilket innebär många konflikter, Stegringar och Många olika Sorters Klimax vilket kan få dig att greppa tag om boken och läsa den om och om igen.
Det som är fantastisk med Röde Orm är att författaren har lyckats binda ihop alla dessa historier och skapat någonting helt underbart. Man märker då Orm gör något och hur de sedan senare i boken förändrar allting.
Som Då Orm blev Följare av den Islamska tron och hur det senare i historien hemsöker honom i form av otur och hur han sedan måste bli kristen för at få oturen att försvinna.


Boken är Mycket Lik Iliaden och Odyssén där den beskriver en pojkes resa till att bli en man.
Ungefär som Odysseus Resa så får även Röde Orm göra en resa som får honom att mogna till en helt ny människa. Båda böckerna innehåller många spännande äventyr där båda utsätts för Prövningar och hur med list de båda lyckas på ett sätt eller annat klara sig undan och på köpet vinna någonting.
En sak som Märks i boken är att hur den försöker lära läsaren saker i smyg samtidigt som den gör lärandet spännande och intressant.
Det är flit,tålamod och listighet som boken vill lära ut för när man läser hur Orm blev fast i slavskeppet märker man att han med stort tålamod lär sig Det främmande språket vilket får honom att få en högre rang än de andra slavarna på skeppet.
Även andra tillfällen har Orm använt sin list och flitighet för att lösa situationer till det bättre men det är inte bara huvudpersonen som lär läsaren i form av budskap utan även andra bipersoner som tittar fram lite här och där läsandets gång.
Boken "Röde Orm" är skriven av Frans G Bengtsson var en svensk lyriker och författare som bland annat skrivit Karl XII:s levnad samt en mängd diktsamlingar. en serievariant har blivit ritad av Charlie Christensen som Bland annat gjort Serien Arne Anka.
Men efter att man har läst boken och läst serien så känner man ändå att serien beskriver lika mycket som boken men ändå lyckas vara mycket mer fascinerande än boken.
Det kan ju bara vara så att man som läsare väljer själv vad man föredrar mest men känslorna som beskrivs på bilderna jämfört med orden som boken beskriver är så annorlunda från varandra och man känner att en bild kan fånga mer ord än vad en hel bok kan.


Boken var mycket lärorikt med sina inslag av fakta och det gav läsaren en bra perspektiv på hur man levde under vikingatiden.
Det är en bok man kan rekomendera till sina vänner och en bok som man kan läsa om igen även om man inte läser klart hela boken.
Alla berättelser sitter ihop men ändå så blir det nästan som ett slut efter varje äventyr Röde Orm får vara med om.



man kortfatta boken på det här sättet:

Exposition: Boken handlar om Röde Orm och hur han levde under vikingatiden och hur han reste runt i världen.

Konflikt: Orm ställs inför flera olika konfliker som han på ett eller annat sätt löser och han lyckas alltid vinna någonting efter varje knipa han är i.

Stegring: Under varje konflikt eller mellan olika konflikter finns det alltid saker som göra allting mycket svårare för orm och hans vänner men han kämpar alltid på.

Klimax: Klimax finns det flera av i boken och det kan vara allt från när han slåss mot någon i en envig eller anfalla olika städer till att bli kristen och träffa en gammal broder.

Nedåtgående: Efter nästan alla konflikter så vinner alltid Röde Orm något vädigt dyrbart och värdefullt som han senare i boken kommer ha använding för.

Dénouement: Finns bara ett fåtal av dem trots att boken består av mängdvis med konflikter och stegringar men det som gör dénoumenten speciella är att de knyter ihop slutet av de tre olika böckerna istället för att göra en enda på slutet av tredje boken.

Röde orm

Röde Orm

Röde Orm handlar om Orm och hans Resor under Vikingatiden.

Orm eller Röde Orm som han blir kallad lever ett liv fylld med äventyr och sorg
Där han får träffa storra herrar,jobba som roddarslav på ett turkisk skepp, träffa fagra prinsessor och få gifta sig med Harald blåtands dotter Ylva och till sist ro ner för floden Djepner och finna en skatt värdig en kung.


Huvudpersonen i boken är Självklart Orm och han blir kallad Röde Orm för hans röda hår.

I början av boken ser Orm ut som en vanlig pojke, lång smal, med ett vackert anlete och med sitt röda hår som var ungefär i axelhöjd.

Det finns många andra bifigurer i boken men några som återkommer är Toke,Fader Willibald och Ylva.

Toke:En stor muskulös man som är den perfekta vikingen. stor som en björn och kraftfull som en sådan. Har varit Orms vapenbroder i vått och tort.

Fader Willibald:Prästen som har hamnat i Sverige för att konvertera vikingar till den krista tron. Willibald är kort,knubbig liten man med inget hår på huvudet och gillar att gnälla och konvertera vikingar men har inget problem med våld så länge som han står på guds sida.

Ylva:Dottern till Harald blåtand som är Hövding i svealand och vacker som en ros.
Träffade Orm Då han kom för att hjälpa Harald blåtands tandvärk genom att ta med sig en liten relik från det heliga landet. ( i det här fallet var
reliken lika stor som en liten bastu)

ylva kom för att vårda Orm då han blev svårt skadad efter en envig och var den Orm gav sitt värdefulla smycke han hade fått av sin förre herre, allumasur.


berättelsen beskriver slutet av Vikingatiden
Ca 900-1000 e.kr och miljöerna är extremt varierande beroende på vart man är i berättelsen.

Så det kan vara allt från en varm tropisk kust i turkiet till Djupa skogar där troll skulle kunna bo uppe i sverige. Men det skulle också kunna vara en slät
gräsmark
där får betar och en ensam pojke står och vallar fåren.

En av de många charm som boken innehåller.
Som sagt så varierar Allting beroende på de olika miljöerna och platserna Röde Orm är på.
Det kan vara allt från Allumasurs Palats där det skiner av välstånd till den mysiga miljön i Harald blåtands Träfästning där livliga eldar sprakar
och lukten av grillad kött alltid är i luften.


Texten berättas som om det fanns en allvetande person som berättar om allting som händer men man får ändå en känsla av att man aldrig vet vad som kommer att hända vilket gör Det mer spännande för läsaren att läsa vidare i boken. Boken är också skriven i En äldre variant av svenska vilket gör att läsaren får mer insikt av tiden och gör att läsaren nästan sugs in i boken och känner att han är där och ser allt som händer.

Även då de talar märks det att det är från den tiden då tron var större än vetenskapen och många agerade enbart på grund av sin tro.

Boken beskrivs i Kronoligisk följd vilket gör boken lätt att läsa utan avbrott och Det finns även inslag av fakta i boken vilket gör att man får mer förstående om tiden där berättelsen utspelar sig.

Handlingen i boken är svårt att förklara då det inte bara förekommer en handling i boken utan en rad handlingar vilket innebär många konflikter,Stegringar och Många olika Sorters Klimax vilket kan få dig att greppa tag om boken och läsa den om och om igen.

Det som är fantasktisk med Röde Orm är att författaren har lyckats binda ihop alla dessa historier och skapat något fantasktikt. Man märker då Orm gör något och hur de sedan senare i boken förändrar allting.

Som Då Orm blev Följare av den Islamska tron och hur det senare i historien hemsöker honom i form av otur och hur han sedan måste bli kristen för at få oturen att försvinna.


Boken är Mycket Lik Iliaden och Odyssén där den beskriver en pojkes resa till att bli en man.

Ungefär som Odysseus Resa så får även Röde Orm göra en resa som får honom att mogna till en helt ny människa. Båda böckerna innehåller många spännande äventyr där båda utsätts för Prövningar och hur med list de båda lyckas på ett sätt eller annat klara sig undan och på köpet vinna någonting.

Letting it back and Going on......

Lyssnar på Red Hot Chili peppers just nu och bara tar det lugnt.

Skolan börjar gå bättre och jag börjar få grepp om mig själv igen även om det kommer ta ett tag för mig att fullt återhämta mig.

Jag känner att jag inte är så bra på att bryta kontakten med någon jag förmodligen kommer träffa varje dag men allt löser nog sig till slut.

Det är som vad en vis man sa en gång: Tiden läker alla sår. Undrar om den läker alla sår eller bara dom ytliga? vad som än händer så komm er jag alltid vara mig själv och jag hoppas att dom som känner mig vet att jag inte alltid gör förnuftiga saker men jag försöker oftast göra bra saker.

Stadium Arcadium är en bra låt faktiskt. Gillar den och många andra låtar RHCP har gjort fast de har gjort en del skitiga låtar också! Men det passar mig perfekt.

Snow(Hey oh) byttes om nyss! En favoritlåt och kan alltid pigga upp mig.

Men Idag har jag faktiskt pluggat franska med reflexiva verb och verb som böjs i Être när man lägger det i passé composé. Sedan har jag lagat mat som bestod av blodpudding, Rödkål och bacon.(mycket fett ska det vara)

Efter det åt vi Hemköps-semlor och ska baka våra egna hemmagjorda Tomasson-style semlor vilket vi kommer njuta av väldigt mycket av senare ikväll.

God natt och Ha det gött på er som läser detta. Jag önskar er all lycka och välgång samt en gnutta tur så att jag kanske får träffa er en nästa gång.

P.s jag glömde ju säga att ni som läser detta är helt underbara. jag vet att inte många jag känner som läser det här och många har förmodligen glömt bort att jag en skriver en Blogg.

Till er som läser detta så ska ni veta att jag inte ljuger på denna blogg och jag menar allt jag säger.

Älskar er// Fredrick

RSS 2.0